Verwachte stijging energieprijzen

Op dit moment is er veel aandacht voor de verwachte stijging van de energieprijzen (gas en elektra). Veel huurders vragen zich af wat de gevolgen zijn van deze prijsstijgingen en welke maatregelen wij treffen. Wij adviseren huurders om het bedrag van hun verwarmingsvoorschot aan te passen. Daarnaast gaan wij door met het verduurzamen van onze woningen: wij voeren jaarlijks bij gemiddeld 400 woningen energiebesparende werkzaamheden uit.

U neemt zelf energie af bij een energieleverancier
De meeste huurders hebben zelf een contract bij een energieleverancier, zoals Eneco, Vattenfal of Essent. Als dit voor u geldt en u heeft vragen over de jaarafrekening, de tarieven of het verbruik, dan raden wij u aan contact op te nemen met uw energieleverancier. De hoogte van de jaarafrekening en het maandelijkse voorschot is afhankelijk van het verbruik en van de prijzen die overeengekomen zijn in het contract.

Uw woning wordt verwarmd door een collectieve ketel
Als uw woning niet beschikt over een eigen cv-ketel, maar wordt verwarmd door een collectieve ketel, dan betaalt u in de huurprijs ook een verwarmingsvoorschot. Het voorschot wordt bepaald op basis van het verbruik in de vorige periode. Het verbruik wordt gemeten door meters op de radiatoren in de woning.

Wij verwachten dat de afrekening over 2021 bij hetzelfde verbruik niet veel hoger is dan de afrekening van het vorige jaar. Wij hebben namelijk rekening gehouden met een lichte prijsstijging.

Verhoog alvast uw voorschot voor 2022
U kunt ervoor kiezen om het bedrag van uw maandelijkse voorschot voor de verwarmingskosten te verhogen. Hiermee kunt u de hoogte van het bedrag van de afrekening over 2022 beperken. Klik hier om naar het aanvraagformulier ‘aanpassen voorschot verwarmingskosten’ te gaan.

Servicekosten elektra
Als u in een appartementengebouw woont, betaalt u vaak servicekosten voor het verbruik van elektra in gemeenschappelijke ruimtes en voorzieningen, zoals de lift. Omdat alle bewoners in het gebouw hetzelfde voorschotbedrag voor elektra betalen, is het niet mogelijk om dit individueel aan te passen.

Na de afrekening van de servicekosten over 2021 worden de voorschotten opnieuw bepaald en waar nodig per 1 juli 2022 aangepast. Wij houden elk jaar bij het vaststellen van de nieuwe voorschotten rekening met prijsstijgingen.

Wat doet GroenWest?
Wij investeren al jaren in het verduurzamen van onze woningen. Helaas kunnen wij niet alle woningen in één keer aanpakken. We voeren bij gemiddeld 400 woningen per jaar energiebesparende werkzaamheden uit. Denk aan isolatie van het dak, vloer en/of gevels, vervangen van ruiten, enzovoort. Het verschilt per woning welke werkzaamheden nodig zijn en worden uitgevoerd.

Meer informatie
Klik hier voor tips die kunnen helpen bij het besparen van energie.
Klik hier voor informatie van de rijksoverheid.