Meer betaalbare, energiezuinige woningen voor Montfoort

Prestatieafspraken gemeente Montfoort en GroenWest

Meer betaalbare en energiezuinige huurwoningen en een haalbaarheidsonderzoek naar initiatieven voor mensen die zorg nodig hebben. Dat zijn de afspraken die Huurdersvereniging Weidelanden, woningcorporatie GroenWest en gemeente Montfoort met elkaar gemaakt hebben. Op 8 december hebben de partijen hun handtekening gezet onder de prestatieafspraken voor 2018.

Meer huurwoningen

De gemeente, GroenWest en HV Weidelanden hebben met elkaar afgesproken zich in te zetten voor een groei van het aantal sociale huurwoningen: 3% meer woningen in vijf jaar tijd. Daarvoor is voldoende bouwgrond nodig en moet het vergunningentraject voorspoedig verlopen. In 2018 bereidt GroenWest nieuwbouwplannen voor die tussen de 30 en 60 nieuwe sociale huurwoningen kunnen opleveren in 2019 en 2020. Verder onderzoekt de woningcorporatie de haalbaarheid van twee initiatieven voor woningen geschikt voor mensen met een zorgbehoefte.

Betaalbare huren en handhaving verkoopstop

Voor haar belangrijkste doelgroep heeft GroenWest afgesproken om ook in 2018 de huren met maximaal de inflatie te verhogen. De verkoopstop voor huurwoningen blijft volgend jaar bestaan. Karin Verdooren: “Wij vinden betaalbaarheid erg belangrijk. Om die reden hebben we de afgelopen jaren voor onze belangrijkste doelgroep de huur niet verhoogd. Wij willen dat gematigde huurbeleid ook voor 2018 doorzetten.”

Duurzaamheid

De huurwoningen in de gemeente Montfoort hebben al sinds 2016 gemiddeld energielabel B. Toch gaat GroenWest door met investeren. In 2018 en 2019 knapt de woningcorporatie 39 woningen op die nu nog energielabel F en G hebben. Deze woningen krijgen dan label B of hoger. Daarnaast biedt GroenWest huurders zonnepanelen aan als de woning daarvoor geschikt is. In Montfoort komen daarvoor zo’n 218 eengezinswoningen in aanmerking. “Het gaat om serieus opknappen”, vertelt wethouder Lejeune. “Op het gebied van duurzaamheid worden grote stappen gezet, daar ben ik erg tevreden mee. Het wooncomfort van de huurders zal hierdoor flink toenemen.”