Doorstroming op Woerdense huurmarkt succesvol dankzij Pius X

“Na 59 jaar kunnen verhuizen binnen je eigen wijk: ideaal!”

De bewoners van de 30 sociale huurappartementen in gebouw Pius X in Woerden hebben deze week de sleutel van hun nieuwe woning in ontvangst genomen. De duurzame appartementen zijn door woningcorporatie GroenWest gebouwd op de hoek van de Jan van Goyenstraat en de Anthonie van Dijckstraat in de wijk Schilderskwartier. De woningcorporatie wilde door de oplevering van deze nieuwe appartementen een verhuisbeweging op gang krijgen en dat is goed gelukt. Eugène Menagé, manager Strategie en Vastgoedsturing van GroenWest: “De nieuwe bewoners laten allemaal een sociale huurwoning achter, zo maken we nu niet alleen de nieuwe huurders van Pius X blij, maar ook alle mensen die in de 30 vrijgekomen woningen kunnen trekken!” 

Speciale toewijzingsregels zorgen voor doorstroom
Voor de toewijzing van de appartementen in Pius X zijn afspraken gemaakt met de gemeente Woerden. Hierdoor kregen woningzoekenden die een huurwoning achterlieten, voorrang bij de toewijzing. Zo zijn er zestien eengezinswoningen en veertien appartementen in Woerden vrijgekomen voor nieuwe huurders. De verwachting is dat deze 30 nieuwe huurders op hun beurt (kleinere) woonruimte achterlaten die weer beschikbaar komt voor nieuwe bewoners. Zo komt er meer beweging in de lokale huurmarkt. 

Na 59 jaar doorverhuizen en toch in dezelfde buurt blijven: ideaal!
Mevrouw Barten (84) kijkt uit naar haar nieuwe woning, op steenworp afstand van haar oude woonplek aan de Rembrandtlaan. “Dat ik op mijn oude dag nog zo’n mooie woning krijg, is ongelofelijk en het is zo fijn om in mijn vertrouwde omgeving te kunnen blijven. Ik kan vanaf mijn balkon mijn oude woning zien! En nu hoef ik de trap niet meer op. Dit komt echt als geroepen.” Dochter Trudy de Waard voegt toe: “Dit betekent heel veel voor mijn moeder.” Ook mevrouw Barten laat een sociale huurwoning achter, waar straks weer nieuwe huurders intrekken. 

Duurzame, comfortabele bouw
De woningen in Pius X zijn duurzaam gebouwd. Dat betekent bouwen met milieuvriendelijke technieken. Denk bijvoorbeeld aan een goede isolatie van de gevel, het glas en zonnepanelen op het dak. Deze combinatie zorgt niet alleen voor een verbetering van het energielabel, maar het levert ook comfortabele woningen op. Eugène Menagé: “Voor ons is duurzaamheid een belangrijk speerpunt. Het draagt niet alleen bij aan het milieu, maar zeker ook aan comfortabele woningen, met een goed binnenklimaat. Dat is het soort woningen waar het prettig wonen is en dat bieden wij onze huurders graag.” 

Afronding vernieuwing Schilderskwartier
Met de ontwikkeling van het gebied ‘Pius X en omgeving’ is de stedelijke vernieuwing in het Schilderskwartier afgerond. In de afgelopen jaren heeft GroenWest in dit gedeelte van de wijk 88 huur- en 22 koopwoningen gebouwd. De bewoners wonen straks vlakbij het historische centrum van Woerden. De bewoners op de begane grond kunnen bovendien genieten van een voor- en een achtertuin die grenst aan de beschutte binnentuin met twee monumentale bomen.