Energie besparen

Door zuinig met energie om te gaan kunt u veel geld besparen. Onderaan deze pagina vindt u de veel gestelde vragen en antwoorden.

De volgende tips kunnen helpen bij het besparen van energieverbruik:

1. Zet de thermostaat één graad lager. Dit zorgt voor een besparing van 6 a 7 %.
2. Plaats radiatorfolie achter uw radiatoren.
3. Gebruik een brievenbusborstel om kou buiten te houden.
4. Zorg dat alle gaten, kieren e.d. zijn gedicht.
5. Draai de radiatoren in de ruimtes waar u geen gebruik van maakt, uit. Het is niet nodig om alle vertrekken te verwarmen als je hier niet vaak bent.
6. Zet de thermostaat een uur/ half uur voordat u vertrek lager. In dit uur koelt de radiator niet heel snel af, maar scheelt wel in de rekening.
7. Zet de temperatuur een paar graden lager in de nacht. Zet de thermostaat niet helemaal uit. Indien de installatie in de ochtend weer moet opstarten, kost dit meer gas dan wanneer de thermostaat lager staat. Zo werkt het systeem het meest efficiënt.
8. Zorg voor isolatie rondom verwarmingsleidingen.
9. Een waterbesparende douchekop bespaart water en hoeft er minder water verwarmd te worden.
10. Minder lang en minder warm douchen.
11. Een slimme thermostaat of klokthermostaat kan automatisch ingesteld worden. Zo voorkom je dat de verwarming onnodig aanstaat.
12. Sluit de deuren van slaapkamers of andere vertrekken. Door het sluiten van deuren, is de kans op tocht minimaal. Hierdoor hoeft de verwarming minder hard te werken.
13. Slaap in een koude kamer. Naast dat het gezonder is, wordt hier ook bespaard aangezien de kamer niet verwarmd wordt.

Klik hier voor meer energie besparing tips. 

Veel gevraagd over Energie besparen

Zonnepanelen: de meest gestelde vragen en antwoorden

Algemeen

Als u op de onderstaande link klikt, dan kunt u de meest gestelde vragen en antwoorden vinden over zonnepanelen. Wat zijn de voordelen, is er een risico? U leest het allemaal in het volgende formulier:

Zonnepanelen: Veelgestelde vragen en antwoorden

Meer informatie kunt u lezen op de website van het Solarteam via: Website Het Solarteam en in de Bewonersbrochure zonnepanelen Solarteam EGW

Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling afgebouwd. Wat betekent dat nu en na 2025? In dit artikel leest u er meer over: Salderingsregeling voor zonnepanelen

Op welke manier wordt het zonnepanelenprogramma uitgerold?

Algemeen

 • Bij groot onderhoud.
  Dit doen we al, maar we zullen bij meer complexen de zonnepanelen toevoegen aan de aanpak.
 • Bij eengezinswoningen op verzoek van u, nadat u een brief heeft ontvangen over wanneer de zonnepanelen in uw buurt worden geplaatst. 
 • Bij hoogbouw van vier verdiepingen of meer.
  Bij gestapelde bouw (vier woonlagen of meer) met beperkt dakoppervlak per woning wordt een klein aantal panelen gelegd en aangesloten op de centrale elektriciteitsmeter van het gebouw.
 • Bij hoogbouw tot vier verdiepingen.
  Bij gestapelde bouw (lager als vier woonlagen) met voldoende dakoppervlak worden de panelen op de individuele meters van de woning aangesloten. Afhankelijk van het dak zal worden bekeken hoeveel panelen per woning er geplaatst worden.

Meer informatie kunt u vinden via de Website Het Solarteam.

Vanaf 2025 wordt de salderingsregeling afgebouwd. Wat betekent dat nu en na 2025? In dit artikel leest u er meer over: Salderingsregeling voor zonnepanelen

Op welke woningen worden zonnepanelen gelegd?

Algemeen

 • Er worden per jaar 400 eengezinswoningen voorzien van zonnepanelen. Hiernaast worden een deel van de flats en complexen voorzien van zonnepanelen. Als er bij u zonnepanelen geplaatst kunnen worden, ontvangt u hierover een brief met het aanbod.
 • Niet alle woningen zijn geschikt voor het aanbrengen van zonnepanelen. Zo kan de zonligging verkeerd zijn waardoor de opbrengst te laag is. Ook is het mogelijk dat er op korte termijn onderhoud aan het dak gepland is. In dat geval is het niet verstandig om nu zonnepanelen te plaatsen.
 • Niet alle complexen zijn geselecteerd voor het programma. Bij complexen waar een VVE actief is, besluit de VVE over het wel of niet plaatsen van zonnepanelen.

Meer informatie over het project zonnepanelen van GroenWest vindt u op de Website Het Solarteam.

Wat moet ik betalen voor zonnepanelen?

Algemeen

 • U betaalt een maandelijkse bijdrage voor de zonnepanelen. De bijdrage is gebaseerd op de helft van de verwachte opbrengst van de zonnepanelen
 • Bij de hoogbouw (meer dan 4 bouwlagen) worden de zonnepanelen op de centrale elektriciteitsmeter aangesloten. Dit heeft een positief effect op de hoogte van de servicekosten voor elektra. Wij vragen u geen vergoeding voor het plaatsen van de zonnepanelen. 

U kunt hieronder gemakkelijk bekijken wat de gemiddelde opbrengst van uw zonnepanelen is per jaar. 
Uw bijdrage aan de zonnepanelen is € 14,10 per maand: dan is de opbrengst tussen 1.650 - 1.800 kWh
Uw bijdrage aan de zonnepanelen is € 18,80 per maand: dan is de opbrengst tussen 2.250 - 2.500 kWh
Uw bijdrage aan de zonnepanelen is € 23,50 per maand: dan is de opbrengst meer dan 2.815 kWh

Ons aanbod voor de aanschaf van zonnepanelen leest u in de volgende link: Aantrekkelijk aanbod zonnepanelen eengezinswoningen
Wilt u meer informatie over zonnepanelen? Die vindt u op de Website Het Solarteam.

Waarom moet ik voor energetische maatregelen (voor energiebesparing in huis) huur betalen?

Algemeen

Door de investering die GroenWest doet in energiebesparing, gaat u zelf minder energiekosten betalen. Een deel van deze bespaarde energiekosten, vragen wij als huurverhoging. Na de energetische maatregelen is het totaal van de huur en de energiekosten dus lager dan voorheen.

Ik heb een reparatieverzoek voor mijn zonneboiler. Kan GroenWest mij helpen?

Algemeen

Ja, wij zorgen voor het onderhoud aan de zonneboilers. U kunt een reparatieverzoek indienen via deze link: Indienen Reparatieverzoek.

Waarom zou ik een zonneboiler aanschaffen?

Algemeen

Als u een reparatieverzoek heeft voor uw zonneboiler, kunt u contact opnemen met de juiste installateur:

Feenstra op telefoonnummer 088-845 5000 als u woont in: Abcoude, Amstelhoek, Baambrugge, de Hoef, de Meern, Haarzuilens, Mijdrecht, Utrecht, Vinkeveen, Vleuten, Waverveen, of Wilnis.

Energiewacht op telefoonnummer 088-555 3250 als u woont in: Harmelen, Kamerik, Linschoten, Montfoort, Woerden of Zegveld.

Waarom een zonneboiler?
Een zonneboiler is een mooie toevoeging aan uw huis wanneer u een milieuvriendelijk huishouden wilt en graag  onafhankelijker van gas wilt zijn. Op jaarbasis gebruik u al gauw tot 50% minder aardgas voor de bereiding van warm water.

Is een zonneboiler wel duurzaam?
Absoluut. Een zonneboiler is een erg milieuvriendelijk alternatief wanneer u minder aardgas wilt gebruiken: via zonne-energie komt er namelijk geen CO2 vrij en in tegenstelling tot gas, raakt zonne-energie nooit op.

Wat bespaar ik met een zonneboiler aan CO2-uitstoot en gas?
Een gemiddeld huishouden bespaart jaarlijks met z’n vieren zo’n 210 m3 gas. Dit staat gelijk aan 1900 km autorijden. Dat is vergelijkbaar een autorit van Nederland naar Griekenland.

Wat bespaar ik met een zonneboiler op mijn energierekening?
Gemiddeld bespaart u met een zonneboiler €100,- per jaar.

Hoe lang gaat een zonneboiler mee?
Zonnecollectoren gaan 25 tot 30 jaar mee. Een zonneboiler gaat gemiddeld 25 jaar mee.

Vraagt een zonneboiler veel onderhoud?
Nee, gemiddeld is er om de 5 jaar onderhoud nodig. Vaak wordt dit gecombineerd met het onderhoud aan de gehele installatie.

Waarom kan ik niet zelf mijn energieleverancier kiezen?

Algemeen

Als uw woning verwarmd wordt via blokverwarming, is de Warmtewet op u van toepassing. Dat betekent dat één centraal systeem het hele gebouw verwarmt. De energie voor dit systeem wordt ook door één energieleverancier geleverd. Wij selecteren deze leverancier.

Er zijn zonnepanelen geplaatst. Waar kan ik deze aanmelden?

Algemeen

Om het systeem in werking te hebben, moet u uw zonnepanelen aanmelden bij www.energieleveren.nl.

Het Solarteam geeft u de juiste gegevens die u nodig heeft voor de aanmelding.

Op www.energieleveren.nl maakt u een eigen account aan.
U ontvangt daarna een  e-mail met een link waarop u kunt klikken voor het verder invullen van uw gegevens. Houdt hiervoor de laatste 6 cijfers van uw elektriciteitsmeter bij de hand, er wordt gevraagd om deze in te vullen.  

Als u geen internet heeft, kunt u de aanmelding telefonisch regelen met Stedin via telefoonnummer 088- 08963 963.

Hoe werkt een zonnecollector?

Algemeen

Met een zonneboiler kun je de straling van de zon gebruiken om je tapwater te verwarmen. De installatie bestaat uit een zonnecollector en een voorraadvat (boiler). De collector, een soort zonnepaneel, bevat vloeistof die wordt opgewarmd door het zonlicht. Deze vloeistof wordt in een gesloten circuit rondgepompt door de collector en het voorraadvat. Afhankelijk van het warmwatergebruik is de collector ongeveer 3 m2 groot; deze wordt op het dak geplaatst.

Moeten zonnecollectoren gereinigd worden?
Ja maar niet heel vaak. Het oppervlak van het paneel is dusdanig glad dat hier nagenoeg geen vuil of aanslag op komt. Natuurlijk word het na verloop van tijd wel vies maar dit gaat niet ten koste van de prestatie of opwekking. Gemiddeld dienen de panelen om de 5 jaar nagekeken te worden. 

Als u een reparatieverzoek heeft voor uw zonnecollector, dan kunt u contact opnemen de juiste installateur:

U kunt zelf bellen met Feenstra op telefoonnummer 088-845 5000 als u woont in: Abcoude, Amstelhoek, Baambrugge, de Hoef, de Meern, Haarzuilens, Mijdrecht, Utrecht, Vinkeveen, Vleuten, Waverveen, of Wilnis.

U kunt zelf bellen met Energiewacht op telefoonnummer 088-555 3250 als u woont in: Harmelen, Kamerik, Linschoten, Montfoort, Woerden of Zegveld.

Ben ik verplicht om mee te werken aan de energetische maatregelen die jullie in mijn woning willen uitvoeren?

Algemeen

Op basis van individuele aanbiedingen bent u dit niet verplicht. Bij groot onderhoud wil GroenWest het liefste alle woningen op een gelijk niveau brengen. Hiervoor geldt, op basis van de wet, een 70% regeling. Dit betekent dat als 70% van alle bewoners instemt met de huurverhoging, GroenWest het recht heeft en gebruikt om de maatregelen bij iedere woning uit te voeren.

Ik woon in de gemeente Utrecht en ik wil graag energieadvies. Wat kan ik doen?

Algemeen

Energieadvies, wat houdt dat in?
Voor het energieadvies krijgt u thuis bezoek van een energieadviseur. Ook krijgt u een energiebox cadeau waarin verschillende producten zitten, zoals spaarlampen, een verdeelstekker, een douchemaatje en radiatorfolie. De energieadviseur geeft u tips en adviezen. U leert hoe u de producten in de box goed toe kunt passen en hoe u geld bespaart op uw energierekening. Het bezoek van de energieadviseur duurt ongeveer een uur

Meer informatie en aanmelden
Meer informatie vindt u op de website www.energiebox.org, daar kunt u zich ook aanmelden. Of belt u tussen 9.00 en 13.00 uur naar (030) 302 15 71, dan kunt u meteen een afspraak maken. Kent u nog meer geïnteresseerde huurders? Ook zij kunnen zich aanmelden.

Wat kan ik doen om energie te besparen?

Algemeen

De volgende tips kunnen helpen bij het besparen van energieverbruik:

1. Zet de thermostaat één graad lager. Dit zorgt voor een besparing van 6 a 7 %.
2. Plaats radiatorfolie achter uw radiatoren.
3. Gebruik een brievenbusborstel om kou buiten te houden.
4. Zorg dat alle gaten, kieren e.d. zijn gedicht.
5. Draai de radiatoren in de ruimtes waar u geen gebruik van maakt, uit. Het is niet nodig om alle vertrekken te verwarmen als je hier niet vaak bent.
6. Zet de thermostaat een uur/ half uur voordat u vertrek lager. In dit uur koelt de radiator niet heel snel af, maar scheelt wel in de rekening.
7. Zet de temperatuur een paar graden lager in de nacht. Zet de thermostaat niet helemaal uit. Indien de installatie in de ochtend weer moet opstarten, kost dit meer gas dan wanneer de thermostaat lager staat. Zo werkt het systeem het meest efficiënt.
8. Zorg voor isolatie rondom verwarmingsleidingen.
9. Een waterbesparende douchekop bespaart water en hoeft er minder water verwarmd te worden.
10. Minder lang en minder warm douchen.
11. Een slimme thermostaat of klokthermostaat kan automatisch ingesteld worden. Zo voorkom je dat de verwarming onnodig aanstaat.
12. Sluit de deuren van slaapkamers of andere vertrekken. Door het sluiten van deuren, is de kans op tocht minimaal. Hierdoor hoeft de verwarming minder hard te werken.
13. Slaap in een koude kamer. Naast dat het gezonder is, wordt hier ook bespaard aangezien de kamer niet verwarmd wordt.

Kijk hier voor meer tips om zelf energie te besparen. 

Kan ik voor eigen rekening zelf zonnepanelen bijplaatsen?

Algemeen

Nee, dit is niet mogelijk.

Dit heeft voornamelijk een technische achtergrond. De capaciteit van de omvormer is niet altijd geschikt voor het bijplaatsen van zonnepanelen. Het huidige type zonnepaneel is een ander zonnepaneel dan eerder toegepast. Dat nieuwe type kan niet op de eerder geplaatste omvormer worden geïnstalleerd met als consequentie een 2e omvormer.

Daarnaast speelt ook het esthetische aspect mee.