Doorstroomregeling

Huurt u nu een grote sociale huurwoning van één van de woningcorporaties in de regio Utrecht en wilt u kleiner gaan wonen? Dan komt u in aanmerking voor voorrang en, per 1 december 2019, mogelijk ook voor een kortingsregeling voor uw nieuwe huurprijs.

Veel gevraagd over Doorstroomregeling

Verhuisadvies voor senioren

Alle inwoners van Utrecht van 55 jaar en ouder die in een sociale huurwoning wonen (een woning met 4 of meer kamers), kunnen de hulp van de Utrechtse Verhuisadviseur inschakelen. Deze is ingesteld door de Utrechtse corporaties en de gemeente Utrecht voor de periode tot 1 december 2021. Kijk op Verhuisadviseursenioren.nl

Ouderen met een sociale huurwoning in gemeenten De Ronde Venen (55 jaar of ouder) en Woerden (65 jaar of ouder) kunnen voor verhuisadvies contact opnemen met GroenWest. GroenWest krijgt van de gemeenten een gedeeltelijke vergoeding voor deze extra dienst. Meer informatie over verhuisadvies leest u hierOf neem via deze link contact op met GroenWest. 

Wanneer kom ik in aanmerking voor de doorstroomregeling 'Van Groot naar Beter'?

Deze voorrangsregeling noemen we Van Groot naar Beter. De corporaties in de regio Utrecht willen graag doorstroming bevorderen. Lees hier welke corporaties meedoen aan de regeling.. Doorstroming betekent dat huurders verhuizen naar een huis dat beter bij hun persoonlijke situatie past. Op die manier komt er weer een woning vrij voor andere woningzoekenden. Door voorrang te geven aan huurders van een grote woning die kleiner willen gaan wonen hopen de corporaties dat er meer woningen vrijkomen voor gezinnen en starters. Ook hopen ze dat ze hierdoor meer tevreden huurders krijgen.

Hoe werkt de voorrang?
U krijgt voorrang als u een woning met minimaal vier kamers verruilt voor een woning van maximaal drie kamers. Het woningtype (woonhuis of appartement) maakt niet uit. Wel moet u de hoofdhuurder zijn en een huurcontract voor onbepaalde tijd hebben. Dus u krijgt geen voorrang als u onderhuurt, huisbewoner of inwonend bent of een tijdelijk huurcontract heeft.

Vul uw huidige woonsituatie in uw profiel op Woningnet goed in, anders werkt de voorrang niet. In advertenties voor woningen met drie of minder kamers ziet u onder het kopje spelregels de volgende tekst: “U laat een sociale huurwoning met minimaal vier kamers achter.” Zo ziet u of er voorrang geldt.
Bij woningen die worden verloot geldt deze voorrang nooit.

Ook kunt u gebruik maken van verhuisadvies. Meer hierover leest u hier.

Kortingsregeling
De woningcorporaties zien vaak dat huurders wel willen verhuizen, maar dat iets ze tegenhoudt. Bijvoorbeeld omdat ze ergens al heel lang wonen en daar een lage huur betalen. Vaak betekent verhuizen dan ook een hogere huur. Hier willen de corporaties graag iets aan doen. Daarom hebben ze met elkaar afgesproken dat huurders die doorstromen Van Groot naar Beter nooit meer dan € 50 per maand meer dan nu gaan betalen. Het gaat om de netto huur. De stook- en servicekosten blijven dus buiten beschouwing. Uw nieuwe verhuurder controleert uw recht op voorrang en de aantrekkelijke regeling op het moment dat u de woning accepteert.

Deze regeling geldt niet als u verhuist naar een nieuwbouwwoning van GroenWest.

Passend toewijzen
Is uw inkomen lager dan € 23.225 (1 persoon) of € 31.550 (twee of meer personen)? Dan kunt u normaal gesproken alleen op het goedkopere aanbod reageren. De woningcorporaties zijn namelijk wettelijk verplicht om hun woningen passend toe te wijzen. Laat u echter een grote woning achter, dan kunt u vanaf 1 december 2019 ook reageren op de duurdere sociale huurwoningen. Door de aantrekkelijke regeling past de woning mogelijk toch bij uw inkomen. Lees hier meer over passend toewijzen.

Krijg ik voorrang als 65+-er bij huurwoningen?

Ja, We hebben woningen met het label Voorrang 65+. Dit zijn gelijkvloerse woningen waarbij mensen vanaf 65 jaar voorrang hebben. Deze woningen zijn zonder trap bereikbaar en zijn soms voorzien van extra aanpassingen, zoals beugels aan de muur.

U heeft voor een woning met label Voorrang 65+ geen indicatie nodig. In het woningaanbod vindt u woningen met ‘Voorrang 65+’.  Om te reageren op deze huurwoningen moet u zich inschrijven bij WoningNet website Woningnet en ook moet u voldoen aan de voorwaarden die in de woningadvertentie staan.

Woningzoekenden van 65 jaar of ouder die reageren op een woning in uw complex, hebben enkel voorrang op andere woningzoekenden. Indien er geen 65-plusser op de woning reageert, kunnen er ook mensen jonger dan 65 jaar in het complex komen wonen.

En verder

Ja Nee