Loden leidingen

In de media is er aandacht voor de mogelijke aanwezigheid van loden drinkwaterleidingen in gebouwen en woningen van voor 1960. Ook GroenWest heeft een aantal woningen in haar bezit die voor 1960 gebouwd zijn.

Wat is er aan de hand?
Het RIVM en de Gezondheidsraad hebben een rapport uitgebracht over lood in het kraanwater. Gelukkig is het drinkwater in Nederland van hoge kwaliteit en hoeft niemand zich zorgen te maken. In een enkel geval kan er toch teveel lood in het drinkwater zitten en dit kan ongezond zijn voor jonge kinderen en zwangere vrouwen. Lood kan in het drinkwater komen via loden waterleidingen in woningen en gebouwen die voor 1960 gebouwd zijn. Vanaf 1960 zijn er geen loden leidingen meer gebruikt in de bouw. De waterleidingbedrijven in Nederland hebben vrijwel alle toevoerleidingen of dienstleidingen inmiddels vervangen. 

Wij gaan een steekproef doen
Wij vinden het belangrijk om zeker te weten dat er in woningen gebouwd voor 1960 geen loden waterleidingen meer aanwezig zijn. Daarom doen wij een steekproef bij een deel van die woningen.

De steekproef wordt uitgevoerd door één van onze onderhoudspartners. Een medewerker van Coen Hagedoorn of Weijman bezoekt een aantal willekeurige woningen in een straat of een complex om de waterleidingen te controleren. Dit zal hooguit 15 minuten duren.

Veelgestelde vragen

 • Wanneer wordt de steekproef uitgevoerd?
  De steekproef wordt de komende weken per straat/complex gedaan bij woningen die gebouwd zijn voor 1960 en wordt uitgevoerd door één van onze onderhoudspartners. Een medewerker van Coen Hagedoorn of Weijman bezoekt per complex of straat gebouwd vóór 1960 een aantal willekeurige woningen om de leidingen te inspecteren. De steekproef zal hooguit een kwartier duren. 

 • Moet ik thuis zijn voor de steekproef?
  Omdat er per complex of straat, gebouwd vóór 1960, bij een aantal willekeurige woningen wordt aangebeld, hoef u niet speciaal voor de steekproef thuis te zijn.
 • Ik wil dat mijn woning sowieso wordt gecontroleerd. Kan dat? En waar kan ik dat melden?
  Als u uw woning, die gebouwd is voor 1960, wil laten inspecteren op loden waterleidingen is dat uiteraard geen probleem. U kunt hierover contact opnemen met het klantcontactcentrum van GroenWest, 088 012 90 00. 
 • Kan ik zelf ook checken of ik deze leidingen heb?
  U kunt zelf gemakkelijk controleren of uw waterleiding van lood is. De organisatie PWN levert drinkwater aan ruim 804.160 huishoudens, bedrijven en instellingen in de provincie Noord-Holland. Op hun website kunt u het filmpje ‘Hoe herken ik lood?’ bekijken om zelf te controleren of u loden waterleidingen heeft.

  Tips
  Een loden waterleiding herkent u aan de grijze kleur van de leiding, én aan het doffe geluid als u er met een lepel tegenaan tikt. Zijn de leidingen bij de watermeter van lood? Belt u dan met het klantcontactcentrum van GroenWest 088 012 90 00 zodat één van onze onderhoudspartners een inspectie bij u thuis kan uitvoeren.

 • Met wie kan ik contact opnemen als ik vragen heb?
  Het klantcontactcentrum staat u graag te woord bij al uw vragen over eventuele loden waterleidingen in uw woning. U kunt bellen naar 088 012 90 00.